Een frisse geur in huis? Lees mijn 7 praktische tips.


Oorzaak aanpakken om een frisse geur in huis te krijgen.

Wie wil er nou in een muffig huis wonen? Niemand! En tóch ruiken heel veel huizen een beetje stoffig of wat muffig. Ik hoor bijna wekelijks in de woonwinkel waar ik werk: “ik wil graag een schone en frisse geur in huis, maar het blijft een beetje muf ruiken”. Geurstokjes, geurblokjes, roomspray’s en andere dingen zijn slechts een heerlijke aanvulling op een schoon huis. Maar het zijn niet meer dan symptoom-bestrijders. Eérst moet de OORZAAK van het muffige luchtje opgelost worden! In dit blog-artikel zal ik verschillende oorzaken noemen en natuurlijk ook de beste oplossingen!

frisse geur in huis

Muf-makers in huis versus een frisse geur in huis

Herken jij ook dat er soms zo’n stoffige en muffe geur in je huis of in de slaapkamers hangt? Hier zul je vast wel van alles aan geprobeerd hebben om dat te veranderen. In de loop van de jaren heb ik verschillende dingen geleerd. Wanneer ik ze opnoem, herken je vást wel een paar dingen…(of misschien zelfs wel allemaal!) Zodra je dit weet kun je er ook wat aan veranderen. Deze dingen in jouw huis kunnen zorgen voor een stoffige en muffige geur:

frisse geur in huis

1. Een ventilatie-rooster wat dicht zit (of er zelfs helemaal niet zit…)

Dit lijkt logisch in de winter, omdat er nu wat kou naar binnen komt, maar is het niet! Hierdoor blijven alle luchtjes hangen. Maar erger nog, het vocht wat in huis hangt (koken, ademen, wasgoed drogen, schoonmaken e.d.) kan ook niet weg. Het vocht in je huis gaat óveral zitten. En in een vochtig huis woekert de huisstofmijt extra hard…

Tip: Zet je ventilatierooster op stand 1 of op een kier. Maar als het voorjaar is, tot aan de herfst, zet ik ‘em hier ook gerust op 2. Heel veel mensen sluiten het rooster omdat er iets kou door naar binnen komt. Maar schone, frisse lucht warmt snel en makkelijk op.

2. Dagelijks luchten brengt een frisse geur in huis

Tip: Zet dus even een kwartiertje de achterdeur/achterraam (en een voorraam) open, en dan het liefst tegenover elkaar. Het lijkt zónde van de warmte in huis, zéker nu de energieprijzen de pan uit gerezen zijn. Maar verse, frisse lucht warmt sneller op dan oude lucht in huis. Ik zet de achterdeur smorgens open, wanneer het huis tóch nog niet echt warm is, óf ik zet de deur open wanneer ik bezig ben met het huishouden… Dan werk ik mezelf snel warm. Dagelijks een poosje luchten, zéker als het mooi weer is, zorgt écht voor een frisse geur in huis.

3. Een vloerkleed in de kamer.

Een vloerkleed staat warm en gezellig in de woonkamer. Maar heb je er wel eens aan geroken… ?? Iedereen zit hier met z’n schoenen op (weet je hóe smerig de trottoirs en de straten zijn, of grasveldjes/bermen…), of met sokken (met daarin in meer of mindere maten zweetvoeten en andere dingen… ). Het is dus ónmogelijk om een vloerkleed schoon en fris te laten ruiken wanneer je deze enkel maar stofzuigt

Tip: Strooi iedere maand een laagje baking soda uit over je vloerkleed (kun je bij de supermarkt of Kruidvat kopen). Laat dit een uurtje intrekken en zuig het vervolgens weer op. Baking soda trek alle vervelende geurtjes weer weg. Ik veeg zelf de baking soda met een stoffertje even goed in het vloerkleed (wij hebben een hoogpolig vloerkleed) . Extra tip: Wanneer ik dan de baking soda weer opgezogen heb, dan strooi ik er heel licht wat waspoeder over heen, en met het stoffertje veeg ik dat er goed in. Dit zorgt voor een heerlijk frisse geur in huis! Bij een kortpolig vloerkleed is dit lastig(er) te doen.

frisse geur in huis

 

** HEB JE ZIN OM JE WOONKAMER TE VERANDEREN? HIER ZIJN MIJN 10 HANDIGE TIPS! **

 

4. Een stoffen bank en fauteuils.

Ook deze gaan na verloop van tijd wat muf ruiken.

Tip: Kun je de hoezen wassen? Dan zou ik dat zeker 1 keer per jaar doen. En de truc met de baking soda kun je óók hier toepassen.

5. Sierkussens en plaids op de bank en in de stoelen?

Ook deze gaan na verloop van tijd muf ruiken.

Tip: leg je kussens gewoon een poosje buiten neer, en was de kussenhoesjes 1 of 2 keer per jaar uit. En als de stof dat toelaat, dan ook gerust vaker. Plaids kunnen ook regelmatig de was in. Zéker wanneer je er ’s avonds lekker helemaal onder ligt… inclusief je koude voeten/sokken…

Wil je een geweldige tip over wassen? Ik heb een blogartikel geschreven over GRATIS WASMIDDEL voor de bonte was. En het groeit misschien wel gewoon bij jou in de achtertuin!

 

 

6. Stoffen gordijnen.

Tip: Klop deze af en toe goed uit en hang ze een poosje buiten te luchten. Gordijnen vangen veel stof op. Daarna kun je ze licht in sprayen met textielverfrisser (de geur van fris linnen of katoen vind ik zó lekker!)

7. Vloer vaker stofzuigen (en dweilen).

Ook harde vloeren zou je dagelijks of om de dag moeten zuigen. Je staat versteld hóeveel stof, zand, pluisjes, haartjes en andere troepjes er op je vloer belanden. En géén van deze dingen ruiken lekker of zorgen voor een frisse geur in je huis…

Tip: Na het stofzuigen dweilen met koud of lauw water met een scheut azijn er in (niet op natuursteen!!). Azijn neutraliseert namelijk geurtjes. Wanneer je dweilt met een beetje schoonmaakmiddel er in, (niet op een houten vloer!) dweil dan met koud water. Heet water verdampt sneller dan koud water. Op deze manier blijven de zeepresten dan achter op de vloer, en dit geeft een heel dun vettig laagje, wat vervolgens weer stof aantrekt, en daarnaast zie je dan ook strepen en vlekken. Eerst dus goed stofzuigen en dan met water en azijn dweilen. Of eerst met een lekker sopje dweilen en daarna met koud water heel goed na dweilen. Hierna ruikt je kamer weer lekker schoon en fris.

 

Als alles lekker schoon en fris is…

Als je de boel weer lekker schoon hebt, hóe zorg je dan voor een extra frisse geur in huis? Ik vind het dan altijd héérlijk om een zacht bescheiden geurtje in huis te hebben. Wat kun je dan gebruiken?

# Lampe Berger

# Geurkaarsen

# Geurstokjes

# Amberblokjes

# Geurzakjes

# Roomspray

# Wasparfum

# geur-diffuser

NB. Let bij deze geuren wel even heel goed op wanneer je huisdieren hebt! Onze mensen-neus is iets anders afgesteld dan die van honden en andere viervoeters…

 

DIY voor een heerlijke, frisse geur in huis

Ik heb een leuke tip waarmee je zelf een heerlijke geur kunt maken in huis.

  • Pak een leuk potje of schaaltje
  • Doe ‘em halfvol met backing soda.
  • Daarna 10 druppels met je meest favoriete etherische/essentiële olie er in (bijvoorbeeld van Holland en Barret of Dille & Kamille). Zelf vind ik de COTTON heerlijk (zie link)
  • Goed doorroeren en je hebt je eigen geurtje voor in huis.
  • Af en toe even wat omroeren en het ruikt weer heerlijk.
  • En als de geur uiteindelijk weg is, dan gewoon weer 10 druppels toevoegen en doorroeren.

 Voor meer blog artikelen klik hier www.no34.nl

frisse geur in huis