Stap 1. Kies een verfkleur om een oud kastje te verven
Het lijkt een makkie om gewoon even een kleur te kiezen, maar dat valt soms nog wel wat tegen. Er zijn duizenden kleuren, dus welke kleur is nou precies goed? Hieronder 7 tips die jou kunnen helpen om jouw perfecte kleur te kiezen en zo doende je eigen mooie kastje te kunnen verven.
Een zwarte kast staat prachtig in een landelijk en stoer interieur
7 tips om een kleur te bepalen.
- Wat is de woonstijl die je voor ogen hebt? Voorbeeld: heb je een zwaar klassiek interieur, met veel notenhout, chique damasten gordijnen, marmeren vloer, dan is een wit geschilderde kast geen aanwinst….Kies dus een kleur die in je woonstijl past. Wanneer je een stoere, landelijke woonstijl wil creëren, zou je voor een gave zwarte kast kunnen gaan, als mooie blikvanger.
- Kijk goed naar de kleur van de wand waar tegen de kast komt. Voorbeeld: wanneer je een witte muur hebt, maar je kiest voor een warm witte kleur, kán het zijn dat deze iets crêmer uitvalt, waardoor het nét lijkt of de kast vergoord/verkleurd is. Beter zou het zijn om dan een donkerder kleur te kiezen. Dán maak je van de kast een goeie blikvanger.
- Wanneer je een kast of deur wil schilderen die minimaal op hoeft te vallen, bijvoorbeeld de deur van de meterkast, een inbouwkast, of een functionele kast in een bijkeuken (waar het tóch meestal al wat bont en rommelig is…) kies dan voor dezelfde kleur als de muur.
- Beperk jezelf tot zo’n 3 kleuren in 1 ruimte. Voorbeeld: je hebt een grijze bank, een lichte muur, en allemaal groene accessoires. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een kast in een warme groene kleur, die bij je accessoires past óf een kleur die iets donkerder dan de bank is. Teveel kleur maakt bont en rommelig. En bij het tellen van de kleuren, reken je met de bank, de muur en de accessoires.
- Wanneer je met een kleur werkt, kies dan bijvoorbeeld voor TON-SUR-TON. Dat zijn kleuren uit 1 serie. Dus kleuren van licht naar donker, maar dan van 1 kleurengroep. Dit geeft tóch afwisseling maar zorgt tegelijk voor een rustig geheel.
- Het lijkt logisch, maar in de praktijk zie ik het regelmatig gebeuren: kies voor je kast een kleur die je mooi vindt, en níet een kleur waar je niks mee hebt maar die toevallig precies bij de bank past….Een kast mag écht een blikvanger in je kamer zijn (méér nog dan een bank!), kies daarom een fijne, warme kleur.
- Kom je er niet uit wat kleur betreft? Maak dán een kleuren-moodboard. Knip uit allerlei tijdschriften (bij voorkeur modetijdschriften, vanwege de vele kleuren) díe kleuren, die je bijzonder aanspreken, zonder op de afbeelding zelf te letten en zonder erbij te bedenken waar je die kleur voor zult gaan gebruiken. In een eerder blog heb ik hier een artikel over geschreven. Dit gaat je dan zéker helpen!
Stap 2. Kies de verf
Wanneer je je keuze voor de verfkleur gemaakt hebt, kun je gaan nadenken over de verf zelf. Het makkelijkste is om te kiezen voor een krijtverf. Dit is een hele matte, waterverdragen verf. De verf smeert makkelijk, hoeft niet verdund te worden en dekt goed. Ideaal om jouw oude kastje (of iets anders) te verven.
♥ Het grote voordeel van deze krijtverf is, dat je niet hoeft te schuren en gronden én het hecht op (bijna) elke ondergrond! ♥
Deze krijtverf bevat zóveel hechtmiddel dat schuren (wat nodig is om de verf te laten hechten) overbodig is. Deze verf kunnen we mengen in alle kleuren die je maar wil. Ideale verf!! Wanneer je het werkstuk geschilderd hebt (in een volgend blog beschrijf ik hoe je het beste kunt schilderen, met veel handige tips ) moet het afgewerkt worden met een blanke wax (clear). Dit kan zodra de verf droog is (verf droogt heel snel ). Deze wax zorgt ervoor dat de verf krasbestendig wordt en dat je het met nat kunt afnemen. Ook wordt het werkstuk dan minder stroef (door het krijt wat in de verf zit).
Wanneer de wax er op zit, kun je nog kiezen of je er een gekleurde wax overheen wil doen. Hiermee krijg je zo’n prachtige, oudere, en levendige look (zie foto hieronder). Wanneer het werkstuk naar tevredenheid is, moet het geheel 3 weken uitharden voor het beste resultaat. Dit wil niet zeggen dat het werkstuk 3 weken nat is, want dat is met een dag of 2/3 wel droog. Maar droog of uitgehard zijn 2 verschillende dingen. Je kunt de kast, de stoel of het bed prima gebruiken, maar let even op en blijf voorzichtig doen omdat het aangebrachte laagje nog heel erg kwetsbaar is! En een sopje hoef ook de eerste paar weken niet…Op deze manier verander je je saaie kast in een prachtige blikvanger!
Matte verf en zijdeglans
Een andere mogelijkheid is om de kast te verven in een matte, water-gedragen verf. Ook dit is een mooie en fijne verf. Bij deze verf wordt aangeraden om het meubelstuk licht op te schuren. Dit advies geef ik mijn klanten dan ook. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik dat zelf níet doe….Wanneer ik mijn meubelstuk goed gereinigd en ontvet heb (nooit met ammoniak of andere slechte chemicaliën!), begin ik zó met verven. En het zit altijd als een huis ;-)!
Qua uiterlijk lijkt het wat op de krijtverf, al is deze matte verf iets fijner van structuur omdat er geen krijt in zit. Voordeel van deze verf is dat ‘ie na het schilderen gelijk klaar is, dit in tegenstelling tot de krijtverf, waar eerst nog een wax als nabehandeling nodig is, plus 3 weken uithardtijd. Ook de matte verf is in elke kleur die je maar wil te leveren ( www.youlikeitwonen.nl ). Hierna kun je ook nog met een gekleurde wax dat mooie, vlammende/vegende effect maken. De wax breng je gewoon met een kwast aan.
Daarnaast is er ook nog de mooie zijdeglans. Ook een fijne, water-gedragen verf. De uitsterst subiele glans maakt een werkstuk mooi om te zien. Hiervoor geldt dezelfde voorbereiding als voor de matte verf (alinea hierboven)
Voor alle verven geldt, wáár ook maar vandaan, dat de verf 3 weken moet uitharden. Dus níet dat de verf 3 weken nat is, maar wél de eerste 3 weken kwetsbaar. Heel erg belangrijk dus om hier rekening mee te houden!