Trap schilderen. 15 tips om er een mooie trap van te maken


Trap schilderen, een vak apart…of toch niet?

Een trap schilderen, hóe doe je dat? En waar te beginnen? En met welke verf? Maar voorál: kun je het zélf doen?? Bij het schilderen van een trap komen andere technieken kijken dan bij het schilderen van bijvoorbeeld een kastje. Een goed geschilderde trap ziet er práchtig strak uit. En als je het goed doet heb je hier weinig omkijken naar. Hier onder geef ik je 15 tips om er een prachtige, strakke trap van te maken, inclusief een stappenplan wat je kunt gebruiken om je trap te schilderen.
Geschilderde trap

15 tips om een trap te schilderen…

Kies goeie verf! Bedenk dat bij verf altijd geldt: alle waarde naar z’n geld. Pas hier vooral geen verkeerde zuinigheid toe. In het pechste geval kun je na een paar weken je trap opnieuw schuren en schilderen. Bij You like it wonen in Barneveld (maar ook op hun website www.krijtverfbestellen.nl) kun je goeie verf laten mengen in élke kleur die je maar wil (en kan ook online besteld worden. Geef hiervoor je gewenste kleurnaam of kleurnummer door).

Laat de grondverf of primer al gelijk in de juiste kleur mengen. Dit kost niets meer, maar het bespaard je wél een laagje (duurdere) aflak verf.

trp schilderen
primer op kleur mengen

Schoonmaken en ontvetten. Een trap is altijd héél erg vies. Dit kun je doen met bijvoorbeeld water en een scheut (natuur)azijn of een andere ontvetter. Zelf reinig en ontvet ik altijd met Dasty (Wibra). Dasty reinigt enorm goed. Alle vuil van (werk)sokken, zweet (zijn zuren), vuil en vet lost hiermee op. Extra van belang is dan wél, dat je de trap heel goed na reinigt met schoon water. Zelfs als je em al 2 keer gehad hebt. Doe het dan desnoods nog even een derde keer! De reden is dat er in Dasty een hele sterke weekmaker zit (vandaar dat alle vuil als sneeuw voor de zon verdwijnt en oplost…)En wanneer er dan een restje achterblijft dan kan het ook de verf week maken…. Neem daarom ook heel goed de naden, kieren en hoekjes mee!

De meeste verfadviseurs raden Dasty niet aan, vanwege die weekmakers die er in zitten. Bovendien hebben de meesten er nog niet veel mee gewerkt, dus hóeveel ervaring hebben ze er zélf mee?? Zelf gebruik ik dit al zo’n 15 jaar…..en heb er énorm veel mee gedaan (tafels, kasten, bedden, de trap en verder al het houtwerk wat ik wilde schilderen. Uit hééél veel ervaring weet ik dat Dasty het fijnste reinigings/onvettingsmiddel is wat er is….ALS JE HET MAAR GOED MET WATER NA REINIGD.

Begin met Dasty of welke ontvetter dan ook áltijd bovenaan de trap! Na zo’n 10 minuten begin je ónderaan de trap met het reinigen van uitsluitend warm. Eenmaal boven kiep je je emmer leeg in het toilet (en heb je geen toilet boven, zet dan op voorhand al een emmer schoon heet water boven!). Daarna loop je van boven naar beneden nóg een keer de trap na met het schone water. Laat nu de trap goed drogen.

Trap repareren! Zitten er kieren of kleine gaatjes? Vul deze met witte, overschilderbare witte acrylaatkit. Strijk em af met een natte vinger en een beetje sopwater van afwasmiddel. Laat de kit goed drogen. Vul alles wat iets kiert. Een strak geschilderde trap heeft géén kieren!

trap schilderen

Schuren. Schuur de traptreden mooi glad. Gebruik hier bijvoorbeeld zo’n klein handschuurmachientje voor. Veeg het stof weg met een stoffer en zuig de laatste stofresten weg met de stofzuiger. Hier na nóg weer één ronde ontvetten. Hoeft minder grondig als de vorige keer, omdat het vuil al weg is.

Grondverf of primer én de volgorde van trap schilderen. Zet de hele trap nu in de grondverf of primer. Deze kun je bij You like it wonen of bij www.krijtverfbestellen.nl op kleur laten mengen. Grondverf gebruik je wanneer je een houten trap hebt. En primer gebruik je wanneer je trapleuning of de traptreden van staal/metaal zijn.

Verf in deze volgorde: trapleuning (als die tenminste gedaan moet worden). Smetplank (dit is de plank die soms achter de trapleuning zit (meestal in oudere huizen). Trapspil (dit is die paal waar de traptreden aan vast zitten met de smalle kant), de trapwangen (zijkanten van de traptreden, waar ze aan bevestigd zijn), daarna de stootborden en als laatste de traptreden zelf. Deze volgorde is het meest praktisch, omdat je dan nog even naar boven of beneden kunt lopen, plus dat je hierbij zo min mogelijk last hebt dat je tussendoor tegen het verfwerk aan komt.

Mooi verf. In iedere kleur te mengen

Gebruik op kaal hout 2 dunne lagen grondverf of primer en laat deze goed drogen.
Schuur na elke nieuwe laag grondverf of primer het verfwerk licht op, dit zorgt voor een betere hechting van de volgende laag verf.

Schilder de trap met de juiste verf! Je kunt speciale trapverf kopen. Deze verf is nóg harder dan de gewone verf. Bovendien is ie wat ruwer/stroever. Nadeel is dat deze verf niet in iedere kleur verkrijgbaar is. Maar wanneer je alle voorgaande stappen góed gedaan hebt, kun je de trap ook prima verven met een normale verf. Voordeel is dat deze verf in iedere kleur te mengen is. De verf van You like it wonen is krasvaste verf.

trap verf
Trapverf

Hoe schilder je? Ik breng de verf eerst rondom aan in de hoeken met een platte kwast (voor verf op waterbasis). Hiermee kun je beter in de hoeken en aan de randen komen dan met een ronde kwast. Hierna ga ik verder met een verfrolletje. Hiermee rol je het teveel aan verf mooi en gelijkmatig weg.

Breng de verf in dunne laagjes aan. Op deze manier kan laagje voor laagje hard worden. Dit zorgt voor een egaler, maar vooral ook voor een sterker eindresultaat.
Schilder de traptreden ’s morgens. Zo heeft de trap de hele dag de tijd om te drogen en kun je ’s avonds op je sokken/pantoffels weer naar boven.

trap verven

Begin bovenaan met schilderen. Bedenk van te voren wel even goed of je voorlopig niet meer boven hoeft te zijn (wasmachine, bed opmaken, spullen pakken, douchen e.d).

Schilder echt zo netjes mogelijk!! Dit lijkt super logisch, maar ik zie in huizen vaak trappen waar ik zakkers en andere oneffenheden in het verfwerk zie…..Dit is jammer want dit zijn van die typische onnodige dingen die het strakke schilderwerk verknoeien.

Kijk tijdens het schilderen trede voor trede heel kritisch na. Wanneer je dit pas aan het eind doet, kun je zakkers en andere oneffenheden niet meer wegwerken omdat de verf dan al is opgedroogd.

you like it wonen
Verfspeciaalzaak You like it wonen, Barneveld

 

Hoeveel verf heb je nodig om een trap te schilderen?

Voor een dichte trap van 13 treden rekenen we 6 m2.

Voor een nieuwe trap, met kaal hout: 2 x 6 m2 = 12 m2 grondverf of primer, en 12 m2 aflak. Wanneer je de grondverf of primer al in de juiste kleur laat mengen, kun je ook volstaan met 10 m2 aflak. Maar dit is een richtlijn op basis van eigen ervaringen.

Voor een bestaande trap met geverfde ondergrond: 1 x 6m2 grondverf of primer, en 12 m2 aflak. Wanneer je dit al in de juiste kleur laat mengen, kun je voor de aflak ook volstaan met 10 m2 aflak. Ook dit is een richtlijn op basis van eigen ervaringen.

 

Schilder benodigdheden

Het fijnste is een grote, platte verfkwast voor verf op waterbasis, een vachtrolletje voor verf op waterbasis, een beugel voor dit verfrolletje en evt. afplaktape. Daarnaast een oude, natte doek om eventuele geknoeide verfspetters gelijk mee weg te kunnen vegen (belangrijk! Wanneer de verf eenmaal droog is, gaat dit een heel stuk lastiger. Bespaar jezelf dus veel tijd….

Bij You like it wonen zijn alle schilder benodigheden te verkrijgen (ook online).

trap schilderen

Hoe hou je je (pas) geschilderde trap mooi?

Elke verf moet altijd 3 weken uitharden. Verf op waterbasis is natuurlijk snel droog, maar droog is niet hetzelfde als uitgehard. Dus voor het sterkste en beste resultaat moet je écht even geduld hebben… Na een dag kun je wel op sokken of pantoffels naar boven/beneden.

Probeer de eerste 3 weken, maar het liefst natuurlijk ook daarna, niet met schoenen aan naar boven te gaan. Schoenen, met de onvermijdelijke hoeveelheid zand en vuil, beschadigen de geverfde trap veel sneller dan sokken/pantoffels.

Veeg het liefst elke dag of om de dag even met een (gebruikte handdoek/theedoek/vaatdoek of stoffer) de trap af. Zand, haartjes en andere troepjes fungeren als een soort van schuurpapier. Dit komt de levensduur van je geverfde trap niet ten goede.

Om te screenshotten:

 1. Koop goeie verf!
 2. Laat de primer/grondverf in de juiste kleur mengen
 3. Goed schoonmaken en ontvetten
 4. Begin bovenaan de trap met ontvetten
 5. Trap repareren (kieren e.d. vullen)
 6. Trap schuren (handschuurmachientje)
 7. Stof weg en laatste keer ontvetten
 8. Trapleuningen en andere onderdelen in de grondverf/primer
 9. Traptreden in de grondverf/primer
 10. Licht opschuren
 11. LEUKSTE KLUS: schilderen in een mooie kleur
 12. verfvolgorde: leuning, trapspil, trapwangen
 13. Stootborden schilderen
 14. Traptreden schilderen
 15. Wanneer de verf goed droog is: heel licht opschuren
 16. Tweede keer schilderen (nu wordt de trap al práchtig!)
 17. Na elke traptrede verfwerk kritisch bekijken en waar nodig verbeteren

Trap schilderen. 15 tips om er een mooie trap van te maken - No34

Voor meer blog artikelen klik hier www.no34.nl