Verlichting in huis: de beste tips voor sfeervol licht


Keuze in lampen & verlichting in huis

Er is een enorme keuze in lampen en verlichting. Werkelijk in alle soorten en maten, stijlen en materialen.  En daarnaast kun je ook nog je eigen lamp maken. Hiervoor zijn op bijvoorbeeld Pinterest leuke ideeën te vinden. Bij de bouwmarkt kun je kiezen uit diverse kleuren snoer, én je hebt een fitting nodig. Kies dan voor een grote fitting. Verderop in dit blog vertel ik waarom.  

Meestal zie je een hanglamp boven de eettafel, staat er een vloerlamp naast je favoriete stoel en een klein tafellampje naast je tv of op een kastje. Maar wat hang je boven de salontafel? En wil je überhaupt wel een lamp boven de salontafel?

verlichting
kaarsen-kroonluchter boven de salontafel

Op de foto hierboven ↑ zie je mijn kaarsen-kroonluchter. Deze is meer decoratief dan functioneel (met Kerst is ze het meest functioneel, dan draai ik er een groene guirlande in en hang er mooie kerstballen in).

En dan heb je óók nog de mogelijkheid om lampjes aan de wand te monteren voor nét een beetje extra (ondersteunend) licht. En lukt dat niet omdat er geen stroomkabeltje zit, dan kun je ook nog met losse lampen werken zoals op de foto ↓ (als er tenminste een stopcontact zit).

verlichting

En heb je geen stroom daar, dan zijn er ook nog superleuke lampjes op batterijen, die nét dat beetje licht geven waardoor een donkere hoek minder donker is. You like it wonen in Barneveld (één van mijn favoriete woonwinkels 😉 ) verkoopt mooie lampjes op batterijen. Ze hebben ook een fijne webshop.

In een ander blog over handige tips bij een lamp ophangen, vind je ook een omrekentabel voor Watt naar Led en naar Lumen. Maak er even een screenshot van. Op deze manier heb je altijd de juiste hoeveel licht in je lampenbol.

Verlichting d.m.v lamp en sensor

In een toilet, kelder/werkkast of in de hal kun je ook nog denken aan verlichting die verbonden is met een bewegingssensor. Dit is ideaal omdat je geen lichtschakelaar meer nodig hebt (en dat is in het toilet ideaal i.v.m. hygiëne….). Zéker op plekken waar je maar kort bent, is zo’n sensor het overwegen waard. Geen lampen die een tijdlang voor niets blijven branden én geen duur schakelmateriaal meer. Iedere lamp kan op een bewegingssensor worden aangesloten.

Lamp in het toilet met sensor

Kroonluchters, dé sfeervolle verlichting in huis

Ik hou enorm van oude kroonluchters! Vooral in een landelijk, sober en rustig interieur staat  één zo’n mooie blikvanger geweldig!  Door z’n kleine lampjes en de fonkelende kristallen, krijgt een woonkamer gelijk een gezellige sfeer, zelfs wanneer de lamp niet brandt. En met Kerst kun je een kroonluchter prachtig decoreren met dennentakken en glanzende ballen. Wát een blikvanger is dat! Zelf heb ik een hele mooie oude, antieke kroonluchter (zie foto hieronder). Ik wilde zó graag een mooie kroonluchter in ons nieuwbouwhuis. Dus al ruim voor de sleuteloverdracht ben ik op Marktplaats gaan zoeken. Als je iets speciaals zoekt, kun je maar beter op tijd beginnen met zoeken omdat je niet weet óf en wanneer je iets vindt. Door al vroeg te beginnen met zoeken geef je jezelf wat tijd om naar iets speciaals te kunnen zoeken. En soms heb je al snel geluk en soms duurt het even….

Antieke kroonluchter boven de eettafel

Oude kroonluchters vind je veel op marktplaats, kringloopwinkels, antiekwinkels, brocantefairs maar ook soms gewoon op de rommelmarkt. Én misschien heeft je oma of een oude tante nog wel een prachtig exemplaar hangen en kun je een mooie deal met haar sluiten….Zij een mooie, nieuwe lamp en jij de kroonluchter… zoals al gezegd, is juist de combinatie van een schitterende (letterlijk!) kroonluchter in een landelijk en stoer interieur een prachtige blikvanger en zorgt het voor een speelse twist en voor sfeervolle verlichting in huis. Een stoer en landelijk interieur kan soms ook te zwaar en te sober worden. Verlichting in huis is zó bepalend voor de sfeer dat je daar beter ruim de tijd voor kunt nemen. Een lamp die eenmaal hangt, verander je doorgaans niet zo snel meer.

TIP: gebruik kleine naaimachine-lampjes/koelkastlampjes in de kroonluchter! Dit staat veel subtieler en mooier dan die kaarslampjes. Die naaimachine-lampjes kun je bij bijvoorbeeld de Action kopen (25 watt per lampje).

Verlichting in huis: de beste tips voor sfeervol licht - No34 

Voor meer blog artikelen klik hier www.no34.nl