Werkwijze Vintage Paint


 

Vintage Paint is een krijtverf op waterbasis en geschikt voor op elke ondergrond.
De Vintage Paint van Jeanne d’Arc bevat een taai bindmiddel waardoor het vele malen sterker is dan andere krijtverven.
 • Schuren en gronden is niet nodig!
 • Geschikt voor op elke ondergrond. Denk hierbij aan meubels, keukens, vloeren, trappen, stof, metaal, glas, enz. De verf is ook geschikt voor buiten.
 • Verkrijgbaar in 60 kleuren
 • Mooie matte uitstraling
 • Passend in ieder interieur

 

 

Algemene uitleg: 

 • Als eerst kiest u de gewenste kleur.
 • Kies daarna de juiste afwerking; Een beschermende wax laag (deze is na 3 weken uitgehard en beschermt tegen vocht, vuil, krassen etc. en is er in een neutrale variant die geen kleur effect geeft of in één van de vijf kleuren; zwart, donkerbruin, licht bruin, grijs en wit. Een gekleurde wax zorgt tevens ook voor een mooi levendig effect en trekt ook mooi in de houtnerf of u kunt hier ook mooi bepaalde punten mee accentueren. Wanneer u een gekleurde wax over de verf wilt toe passen is het aan te raden om daarvoor een neutrale wax als eerst te gebruiken. Gelijk hierna kunt de gekleurde wax er op aanbrengen. Deze mengt zich dan samen met de neutrale wax waardoor hij makkelijker uit smeerbaar is en er geen aanzetten van de kwast te zien zijn. De wax is ook de juiste bescherming voor buiten of oppervlaktes die nat kunnen worden. Naast de wax kunt u ook voor lak kiezen. Deze is speciaal gemaakt voor de krijtverf waardoor de krijtverf ook de matte uitstraling zal blijven behouden. Een lak wordt vaak gebruikt op ondergronden die intensief gebruikt worden; trap, vloer, tafelblad etc.
 • U heeft de juiste verf en afwerking gekozen. Bij het gebruik van een krijtverf hoeft u niet te schuren en gronden van te voren. Maak het oppervlak van tevoren wel stofvrij. Gebruik hiervoor een natte doek. Vermijd het gebruik van een ontvetter en/of ammoniak.
 • Nu is het tijd om te gaan verven! Schud de pot voor gebruik goed en roer hem daarna goed door met een lepel of roerhout. Let op! Dit moet echt goed gebeuren zodat de bindmiddelen zich goed door de gehele verf mengen. De verf kan het beste worden aangebracht met een kwast die geschikt is voor verf op waterbasis. U kunt ook een kwast gebruiken van Jeanne d’Arc, die hier in de webshop te verkrijgen is. Deze is speciaal voor de krijtverf ontworpen en smeert de verf nog dunner uit, de kwast verliest geen haren en gaat verfbeurt na verfbeurt mee! Met de eerste laag verf kan de ondergrond er nog doorheen komen, deze laag is met een uurtje overschilderbaar. Afhankelijk van de ondergrond kan het zijn dat er een derde laag nodig is voor een volledige dekking.
 • Nadat de verf volledig gedroogd is, is het tijd voor de afwerking. Zoals eerder genoemd zijn er verschillende soorten afwerkingen. Wanneer u voor de wax heeft gekozen kunt u deze het beste met een kwast aanbrengen. Als u voor een gekleurde wax heeft gekozen zijn er twee opties; Alléén de gekleurde wax aanbrengen, waardoor de waxkleur de boventoon voert, de kans hierbij is dat de wax direct in de verf zal trekken waardoor strepen en/of kwastaanzetten zichtbaar zijn. Of u kunt eerst de neutrale wax aanbrengen en direct daarna de gekleurde. Hierna kunt u deze twee waxen in elkaar overvegen met een doek; deze zullen zich dan mengen en de gekleurde wax is makkelijker uit te vegen. Het effect hiervan is een egaal aangebrachte wax met een gemêleerd/gevlamd effect. Het is van belang dat de wax goed uithard. Na 2 dagen zal deze al wel droog aanvoelen maar na 3 weken is deze volledig uitgehard. Wilt u ondertussen toch iets bovenop het bewerkte gedeelte zetten, leg er dan eerst even een oud laken of een oud stuk stof op zodat wat er op staat niet direct in de wax drukt. Na de uithardtijd van 3 weken is dat niet meer nodig. Heeft u voor een lak gekozen dan kunt u deze ook het beste met een kwast er op aan brengen. De lak is na 4 uur droog om er nog een tweede laag er op aan te brengen. Na 16 uur drogen mag het gelakte oppervlakte weer intensief gebruikt worden.

En dat is hoe u met de krijtverf te werk gaat! Als u nog verdere vragen heeft mag u altijd contact met ons opnemen.

Succes!

Vloeren:

Als je een met olie behandelde houten vloer van krijtverf wilt voorzien, moet deze vooraf wel behandeld worden. Het verven zal geen probleem veroorzaken, maar de lak zal geel uitslaan. Dit komt doordat de lak de olie door de krijtverf heen aantrekt. Het is dus verstandig om vooraf de olie te verwijderen. Hiervoor kun je de vloer afnemen met thinner of de vloer schuren. Je kunt ook de vloer behandelen met Trimital.

Plavuizen en Tegels:
De krijtverf is uitstekend geschikt om jouw vloertegels of plavuizen mee te schilderen. De verf hecht zich goed vast en zo je krijgt een mooie, nostalgische uitstraling. Wel adviseren wij om meerdere verflagen over elkaar aan te brengen. Om te beginnen circa 4 tot 5 dunne lagen en dan twee dikke lagen eroverheen. Laat tussendoor de verf goed drogen. Om de verf krasvast en water afneembaar te maken kun je de vloer behandelen met een matte lak. Voor een badkamervloer kun je beter een wax gebruiken, hier is de lak niet geschikt voor.

Stof en Leer:

Krijtverf aanbrengen op stof-en leer is een grote uitdaging. Niet alle stoffen zijn geschikt om te verven. Bij stoffen met een hoge pool zal de verf eerder barsten of loslaten. Bij stoffen met een korte pool hecht de verf beter en blijft het resultaat langer mooi. Leer is nog kwetsbaarder dan stof. De verf hecht prima, maar beschadigd sneller. Om krijtverf te beschermen tegen vlekken kun je de verf afwerken met boenwas.

Tips & advies

 • Het kan prettig zijn om de stof vooraf nat te maken
 • Strijk de verf met een kwast gelijkmatig uit
 • Laat de verf minimaal 3 tot 4 uur drogen
 • Verf in dunne laagjes voor een mooi geheel
 • Bij textiel is het soms mooi om de stof niet helemaal dicht te verven
 • Altijd afwerken met antiekwas
 • Poets de was na 24 uur op met een oude doek

Krijtverf Buitenshuis:

Krijtverf is ook ideaal voor buiten. Denk aan leuke potten, tuintafels, rotan manden, steen en veel meer. Dankzij de goede hechting is krijtverf op elk soort materiaal aan te brengen. Wij adviseren je om het oppervlak vooraf goed droog en schoon te maken en de verf minimaal 24 uur lang te laten drogen. Van het drogen in de zon wordt de krijtverf juist extra sterk. Als de verf buiten niet wordt afgewerkt, krijg je sneller een verweerde look. Wil je dat niet, werk de verf dan af met antiekwas. 

Aanbrengen:

Krijtverf kun je aanbrengen met een viltroller of een kwast. Het schilderen met een viltroller gaat sneller en verdeelt de verf gelijkmatig. Dit resulteert in een strakker resultaat zonder strepen. Uiteraard is de manier van rollen belangrijk voor het eindresultaat. Je kunt ook kiezen voor een kwast. Een kwast laat zich makkelijker hanteren en je kunt de verf dan helemaal op eigen wijze aanbrengen. Ga je voor strak of kies je voor authentiek? De keuze is aan jou.

Afwerking:

Krijtverf hecht zichzelf perfect vast op de ondergrond en geeft een matte uitstraling. Daarom hoef je nooit te schuren of ontvetten. Wil je de verf krasvast en water afneembaar maken? Dan is een nabehandeling met antiekwas of matte lak nodig.

Antiekwas
Als de krijtverf goed droog is kun je beginnen met het aanbrengen van de antiekwas. Het is belangrijk dat de verf goed is opgedroogd, zodat je een goede laag antiekwas kunt aanbrengen. De antiekwas breng je aan met een kwast en smeer je gelijkmatig uit over het oppervlak. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat je de antiekwas goed laat uitharden. Dit duurt zeker 2 – 3 weken. Hierna is de krijtverf krasvast en waterafneembaar. Enjoy!

Lak

De matte, sterke lak is zeer geschikt voor ondergronden die intensief gebruikt worden. Denk hierbij aan tafelbladen, trappen, vloeren, enz. De lak is niet geschikt voor badkamervloeren, daar kun je beter een wax voor gebruiken. De lak geeft een hele goede bescherming en de uitstraling blijft mooi mat. Het beste kun je de lak aanbrengen in 2 – 3 dunne lagen.

Uitharden
Alle verf-en laksoorten moeten goed uitharden, ook onze krijtverf. Wij raden je aan om de eerste aantal weken voorzichtig om te gaan met de aangebrachte krijtverf. Dit is vooral van toepassing op meubels, keukens en vloeren.

Betonlook: 

Effect Paint

“Kleine moeite, groot effect!”

Voor een authentieke, oude look met structuur heeft Jeanne d’Arc Effect Paint. Met een paar eenvoudige stappen creëert u gemakkelijk een betonlook.

De Primer dient als ondergrond voor een grove structuur en een betere hechting. Breng deze aan met een kwast. Deze is verkrijgbaar in 2 kleuren, wit en donker grijs. Aan één laag heeft u een goede ondergrond. Een pot primer bevat 250 ml (4,5 – 5 m2) of 1 liter (16 – 20 m2).
Voordat u gaat beginnen is het van belang om het blik goed door te roeren en schudden. Daarna kunt u de Effect Paint Primer aanbrengen en laat deze goed drogen (6-8 uur).
Zodra de primer goed droog is kunt u de Effect Paint in de juiste kleur aanbrengen. Deze pot dient van te voren ook goed geroerd en geschud te worden. Het leuke aan de Effect Paint is dat u zelf de uitstraling bepaald. U kunt kiezen voor een grove uitstraling, maar ook kunt u de verf goed uitsmeren.
Aan één laag heeft u voldoende dekking en deze is na 3 á 4 uur droog. Een pot verf bevat 250 ml (4,5 – 5 m2) of 1 liter (16 – 20 m2). De verf kunt u aanbrengen met een kwast en is later eventueel af te werken met een spatel. De Effect Paint is eventueel af te werken met een wax of een sterke, matte lak van Jeanne d’Arc.

De Effect Paint geeft een gave betonlook. De Effect Paint is verkrijgbaar in 7 kleuren.
Zie onderstaande kleuren:
– Light Beige
– Soft Beige
– Vintage Taupe (ook wel de Bronze Brown genoemd)
– French Grey
– Light Grey (ook wel de Silver Blue genoemd)
– Soft Grey
– Black Velvet

Er zijn verschillende YouTube-filmpjes waar u de werkwijze van de Vintage Paint kunt bekijken: 

Betonlook - https://youtu.be/D-vxhH67gMQ 

Crackle - https://youtu.be/qAJvLmQOReI

Concrete - https://youtu.be/TMipBuzM7M0